Peptidi i kozmetika – zašto su važni za negu kože

Peptidi su amino-kiseline od kojih su satkane belančevine (proteini) naših ćelija. Zaslužni su za vitalnost svih funkcija organizma i usporavaju proces starenja. Iako imaju veliki značaj za opšte zdravlje, ovog puta osvrnućemo se na njihov uticaj na kožu. Peptidi se duži niz decenija koriste u kozmetičke svrhe i za profesionalne tretmane lica, ali o njima se nije mnogo pričalo u prošlosti. S obzirom da njihova popularnost raste iz dana u dan, te da se sve češće mogu naći, čak i u makeup proizvodima, odlučili smo da pišemo o ovoj temi.

Šta su peptidi
Foto: Freepik

 

Donedavno mnogi od nas nisu obraćali pažnju na ove dragocene sastojke za negu kože. Proizvođači kozmetike nisu posebno isticali ovaj sastojak na ambalažama za kremice, serume i druge preparate, jer nije bio toliko popularan. Možda vaše omiljene kreme za lice i losioni za telo sadrže peptide, a da to niste ni znali.

Zahvaljujući beauty influenserima i blogerima, u poslednjih nekoliko godina poraslo je interesovanje za peptide. Najjednostavniji odgovor na pitanje zašto su peptidi sve popularniji u beauty i skincare tretmanima, bio bi: čine kožu elastičnom i jedrom. 

 

Peptidi imaju brojne koristi za izgled i zdravlje kože.

  • Stimulišu proizvodnju i sintezu kolagena, koji je ključan za čvrstinu i elastičnost kože.
  • Sprečavaju gubitak vlage, pospešuju hidrataciju i zaglađuju kožu.
  • Imaju antimikrobno dejstvo, čime se smanjuje crvenilo i količina bakterija koje uzrokuju akne.
  • Ubrzavaju proces obnavljanja kože i zaceljenja rana.
  • Ojačavaju i štite kožnu barijeru, smanjujući negativan uticaj spoljašnjih faktora (zagađenja, UV zračenja…).

 

Zbog svega opisanog, peptidi su neizostavan sastojak u tzv. anti-age proizvodima, hidratantnim kremama i serumima za negu kože. Opšta preporuka dermatologa i kozmetičara je da ove preparate koristimo nakon 30. godine života. 

 

Peptidi za lice

Peptidi u kozmetici su najčešće zastupljeni u kremama i serumima za negu lica. Koji proizvod da izaberete zavisi od niza faktora. Po pravilu, serumi su koncentrovaniji i procenat peptida u njima je veći, pa samim tim imaju jače dejstvo. Međutim, mnoge kreme mogu biti efikasnije od nekih seruma i brže dati vidljive rezultate.

Bez obzira na to koji proizvod izaberete da koristite, imajte na umu sledeće:

  • Da bi rezultati bili vidljivi, potrebno je redovno, duže vreme koristiti kreme, odnosno serume sa peptidima. To obično podrazumeva mesec do tri meseca redovne i pravilne primene.
  • Peptidi brže daju efekte ukoliko se kombinuju sa drugim sastojcima za hidrataciju i obnavljanje kože. Naročito efikasno su se pokazale kombinacije sa hijaluronskom kiselinom, biljnim uljima, koenzimom Q10 i sl.
  • Iako su u većini slučajeva peptidi bezbedni za primenu na koži, kod nekih osoba mogu izazvati blaže iritacije. Pre korišćenja ovih kozmetičkih proizvoda trebalo bi uraditi preliminarni test osetljivosti. Ukoliko imate izuzetno osetljivu kožu i sklonost alergijskim reakcijama konsultujte se sa dermatologom.

 

U nastavku ćemo predstaviti nekoliko naših favorita za negu lica. Na vama je da izaberete proizvode u skladu sa potrebama i tipom vaše kože. 

 

Serumi sa peptidima

Serum za zatezanje kože lica REVOX B77 Just Peptides 10% sadrži dve vrste peptida i hijaluronsku kiselinu. Izuzetno je koncentrovan i efikasan u tretmanima nege kože lica. S obzirom da sadrži veću koncentraciju peptida (10%), posebno se preporučuje osobama sa zrelom kožom. Ublažava vidljivost bora, finih linija i crvenila. Hidrira, zateže i zaglađuje kožu, dajući joj elastičnost i blistavost. Može se koristiti i za dnevne i za večernje rituale nege.

Serum za masnu i kombinovanu kožu lica REVUELE Reconstructors ima laganu formulu na bazi vode i kombinacije različitih tipova peptida. Poboljšava teksturu kože, zaglađuje lice, popunjava pore i fine linije, čineći kožu elastičnijom, čvršćom i zdravijom. Pogodan je za primenu tokom dnevnih i večernjih tretmana.

 

Najbolje kreme sa peptidima

Krema za lice i vrat REVUELE Polypeptide je namenjena svim tipovima kože i može se koristiti i za jutarnje i za večernje rituale nege. Sadrži izbalansiranu kombinaciju različitih vrsta peptida, glicerin, šea puter i retinol, zbog čega je izuzetno hidratantna. Pospešuje prirodan proces obnavljanja kože, smanjuje pojavu finih linija i bora, zaglađuje lice i čini kožu mekšom i elastičnijom. 

Peptidi za lice - Revule krema u tubi
Foto: Revuele

 

Gelasta krema za negu kože lica REVOX B77 Biotic Rebalancing Smoothing sadži kombinaciju peptida, probiotike, niacinamid, vitamin C i hijaluronsku kiselinu. Smanjuje pojavu finih linija, zaglađuje lice, održava prirodnu ravnotežu kože, dajući joj zdrav i jedar izgled. Pomaže u kontroli lučenja sebuma, matira kožu i smanjuje vidljivost proširenih pora, zbog čega je posebno pogodna za masnu i kombinovanu kožu. Iako ova krema ima gelastu teksturu, lagana je i veoma brzo se upija. Može se koristiti i kao baza pre nanošenja šminke. Pogodna je za primenu u dnevnim i večernjim tretmanima nege lica.

Krema sa peptidima Revox B77
Foto: Revox B77

 

Pišite nam da li ste već koristili kozmetiku sa peptidima ili tek planirate ove proizvode da uvedete u svoju skincare rutinu. Ukoliko su vam potrebne dodatne preporuke za proizvode sa peptidima, u komentarima napišite koji je vaš tip kože, a mi ćemo vam dati naše predloge.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)